خوانندگان گرامی،
همان طور که در شماره های قبل به آگاهی رسید این صفحه را اختصاص داده ایم به برخورد دیدگاه های دو برادر خیالی با نام های هابیل و قابیل. این دو برادر از نظر سنی با یکدیگر دو سال اختلاف دارند و با وجود آن که در یک خانواده و یک نوع شرایط بزرگ شده اند، نقطه نظرهای متفاوت و حتی مخالف یکدیگر دارند. از آنها خواسته ایم تا در هر شماره بحثی را مطرح کنند و نقطه نظرهای خود را بگویند. ما بدون هیچ قضاوتی این دیدگاه ها را ارائه می کنیم و قضاوت را بر عهده شما می گذاریم. اگر خوانندگان گرامی نظری به طرفداری یا مخالفت با هر یک دارند می توانند نظر خود را، از طریق ایمیل به آدرس پیک، با ما درمیان بگذارند. گفتار این بار هم در رابطه با «رهبری» است.
هابیل: من نمی فهمم که چرا مسئله مقابله با کووید و حفظ سلامتی مردم توی این مملکت جنبه سیاسی پیدا کرده. یعنی در جایی که یک همچی اپیدمی ای به وجود اومده که صد و بیست هزار تا کشته هم داده، یه عده با دستورالعمل هایی که دولت واسه مردم تعیین کرده – تا جلوی شیوع بیشتر اونو بگیرن و از تلفات مردم به خصوص اونایی که آسیب پذیر ترن جلوگیری کنن – مقابله می کنند. عده ای حتی با اسلحه و زور می رن به مراکز دولتی و می خوان دولت قوانین رو برداره و به اصطلاح بازگشایی کنن، چرا؟ چون که می خوان برن سلمونی! یا می خوان رستورانا و بیزنس ها زودتر باز بشن بدون این که ارزشی واسه جون مردم قائل بشن. من جدا نمی فهمم ویروس که فقط مال دمکرات ها نیس. مگه جمهوری خواه ها مصونیت دارن؟
قابیل: موضوع اعتقادات سیاسی و حزبی اصلا نیس. مردم خسته شدن از خونه نشستن. یه عده هم اصولا دوس ندارن دولت بهشون امر و نهی کنه. می گن این یه مسئله شخصیه. اگه کسی می خواد مواظب باشه، سر کار نره و معاشرت نکنه به دولت ربطی نداره که واسه مردم تعیین تکلیف کنه. از همه اینا مهم تر وضع اقتصاده. با بسته موندن بیزنس ها نرخ بیکاری سر به آسمون می زنه. شرکتا ورشکسته می شن. وضع بازار بورس رو هم که دیدی. مث سنگ سقوط کرد. اینا پول های مردمه که دود می شه می ره هوا. اینا پول های بازنشستگی من و توئه. خب، یعنی می گی مردم نگران وضع نباشن؟ طبیعیه که می خوان هرچی زودتر اوضاع به وضع سابق برگرده. ترامپ هم واسه همینه که اصرار می کنه.مردم تا یه حدی می تونن فشار اقتصادی رو تحمل کنن.
هابیل: طوری حرف می زنی که انگار این مسئولین بهداشتی مث دکتر فاوچی و مسئولین دیگه مریضن و می خوان مردم رو سرکار بذارن! خب معلومه همه می خوان زودتر برگردن سرکار و زندگی شون. معلومه که همه زیر فشارن. فکر نمی کنم یه نفر رو پیدا کنی که از این شرایط و محدودیت ها لذت ببره. واسه همه سخته توی خونه موندن، هی بشور، هی ضدعفونی کن، عزیزاتو نبین، دوستاتو نبین، با بچه ها که قرار بود مدرسه باشن سروکله بزن، کار مدرسه و معلم اونها رو هم انجام بده در حالی که خودت هم – اگه شانس داشته باشی – داری از خونه کار می کنی. هیچ کی منکر این مشکلات نیس ولی سلامت و بهداشت بالاتر از ایناس. نمی شه ریسک کرد. از اینها گذشته فقط مسئله سلامت خودامون نیس. شخص می تونه حامل باشه و بدون این که خودش بدونه ویروس رو منتقل کنه. آمار که گرفتن اکثر مردم حاضر بودن تحمل کنن تا این بیماری تحت کنترل در بیاد. ولی ترامپ – که فقط استاک مارکت واسه ش اهمیت داره – این اعتراضات رو دامن می زنه. از یه طرف تشخیص این که کی و کجا رو بازکنن گذاشته به عهده فرماندارهای ایالات، از طرف دیگه می گه بازکنن که اقتصاد رو به قول خودش نجات بده و واسه انتخابات اوضاع روبراه باشه. او واسه سلامت مردم کمترین اهمیتی قائل نبوده و نیس.
قابیل: می دونستم دوباره می خوای همه چیز رو بندازی گردن ترامپ. تو خودت از یه طرف می گی چرا این قضیه سلامت و بازگشایی سیاسی شده، از طرف دیگه ترامپ رو باعث و بانی اش می دونی. شماهائین که فکر می کنین دمکرات ها همه می خوان خونه بمونن و جمهوریخواه ها می خوان بیان بیرون. ماسک هم نزنن، رعایت هم نکنن! انگار ویروس حالیشه که کی رو مریض کنه! شماهائین که همه چیز رو سیاسی می بینین. همه چیز یا ترامپیه یا ضد ترامپه. من حتی فکر می کنم این همه قانون های افراطی رو هم علم کردین که با مردم خط کشی کنین. هر که تو خیابون بیاد و ماسک نزده باشه، حتما ترامپیه! هر کی بگه بیچاره شدیم بزارین بریم سرکار و اقتصاد رو دوباره راه بندازین، ترامپیه! مگه غیر از اینه؟ اصلا من حتی شنیدم تعداد مبتلاها و مرگ و میر رو هم تقصیر ترامپ می اندازن. من نمی خوام از ترامپ دفاع کنم ولی شماها همه چیز رو قطبی می بییند. خوبه اقلا توی این مورد کرونا آمریکا تنها نیس و همه کشورهای دنیا یه جوری درگیرش هستن. مرگ و میرها رو هم می خواین بگین به خاطر ترامپه؟ مشکل خودتونین و این خبرگزاری هایی که مرتب آتیش بیار معرکه ان. والا به نظر من که خیلی خوب رهبری کرده.
هابیل: خوب رهبری کرده؟ حالا که می خوای مقایسه کنی با کشورهای دیگه مقایسه کن. می تونی به من توضیح بدی که چرا آمریکا که با فقط چهار درصد جمعیت دنیا، بیست و هشت درصد مرگ و میر دنیا رو داره؟ این به خاطر رهبری درسته؟ مرکز کنترل بیماری های آمریکا اعلام کرد که اگه یک هفته زودتر پروتکل «در خانه بمانید» را به کار انداخته بودند 38 درصد کمتر تلفات داشتند و اگه دو هفته زودتر این کار رو کرده بودند درصد تلفات هشتاد درصد کمتر می شده. خب این «رهبری خردمندانه» به قول تو باعث مرگ ده ها هزار آمریکایی شده. یعنی دو برابر جنگ ویتنام. بیشترش قابل پیش گیری بوده. یعنی که آمریکا چهل و سه روز بعد از این که سازمان بهداشت جهانی خطر رو اعلام کرد قضیه رو جدی گرفت. خون این همه آدم پای کیه؟ ترامپ و فاکس نیوز چقدر تقلا کردن موضوع رو سر هم بندی کنن و جدی نگیرن؟ سخنرانی هاش رو که حتما یادت هست؟ من هم یادمه. دنیا هم یادشه. اینا توی تاریخ می مونه. خون این همه آدم پای کیه؟
قابیل: نمی تونی این جوری همه این بیماری ها و مرگ و میر رو گردن ترامپ بذاری. اولا این اتفاقی بود که هیچ کس آمادگی شو نداشت. تو خودت می گی که این پندمی حساب و کتاب همه رو به هم زد و دنیا رو عوض کرد. یعنی این که اگه کس دیگه ای هم سرکار بود شاید زیاد فرق نمی کرد. یه مسئول، یه رئیس جمهور باید همه جوانب رو در نظر بگیره. اگه اقتصاد زمین بخوره می دونی تلفاتش خیلی بیشتر از کرونا می شه. یعنی به قول یکی که می گفت پادزهر از خود زهر کشنده تر می شه. مردم باید نون بخورن. یه بالانس باید باشه. سوئد هیچ کدوم از این کار را رو نکرد. تعطیل هم نکرد و تلفاتش هم از کشورهای دوربرش بیشتر نشد. اقتصادش رو هم حفظ کرد. هر کی یه جور تجربه کرده. من قبول دارم که ترامپ بعضی وقتا حرف هایی می زنه که شاید اگه نزده بود بهتر بود، مثلا در مورد اون داروی مالاریا و یا مثلا توئیت هاش در مورد بازگشایی میشیگان وغیره. ولی خوب ترامپه دیگه در نهایت همون طور که گفته بود مسئولیت گردن فرمانداران ایالات و مسئولین محلی افتاد که طبق تشخیص خودشون بازگشایی کنن. اقتصاد هم داره تکون می خوره.
هابیل: ببین عزیزم، مردم که خوکچه آزمایشگاهی نیستن. آمریکا همیشه توی این موارد نقش رهبری همه دنیا رو داشته. بهترین دانشمندها، بهترین موسسات علمی و عملی اینجان. توی پندمی های قبلی رهبری آمریکا مبارزه رو پیش برد. آقای ترامپ با رهبری خردمندانه شون اول از همه درِ موسسات بررسی بیماری های واگیر رو تخته کرد. بعد هم بودجه سازمان بهداشت جهانی رو قطع کرد. آمریکا نقش رهبری شو نه تنها توی این زمینه که توی همه زمینه های دیگه هم از دست داده و مضحکه و مسخره دنیا شده. همه اش هم به خاطر رهبری خردمندانه ایشون بوده. رهبری جهانی حالا پیشکشش، رهبری توی مسایل کشوری هم وجود نداره و اگه وجود داره به بدترین وضع عمل می کنه. آخرین نمونه اش همین قتل جورج فلوید تو مینیاپولیس. وقتی میلیون ها نفر به عنوان اعتراض به تبعیض نژادی و خشونت پلیس اعتراض می کنن به جای این که رهبری کنه و مردم رو آروم کنه و قول بررسی بده و موضع گیری درست داشته باشه، بدتر می آد مردم رو تهدید می کنه که سگ به جونشون می اندازه و ارتش رو می خواد بیاره مردم رو سرکوب کنن. آخه رهبری و منویات خردمندانه که یکی دوتا نیس. چهار ساله توی همه موارد خودشو نشون داده.
قابیل: واقعا تعجب می کنم از تو! همین اعتراض های صلح آمیزی که داری درباره اش صحبت می کنی، مگه نریختن مغازه ها و بانک ها رو غارت کردن و به آتیش کشیدن؟ چرا فقط یه طرف قضیه رو می بینی؟ آیا به نظر تو واسه مبارزه با تبعیض نژادی و خشونت پلیس باید بریزن غارت کنن و آتیش بزنن؟ ترامپ هم بشینه و به خاطر این که به تریش قبای سیاه ها برنخوره کار اونا رو توجیه کنه؟ خیلی از این بیزنس ها مال مردم عادی و بدبختی هست که نه تنها به خاطر کرونا بیچاره شدن حالا بقیه زندگی شون رو هم غارت کردن و به آتیش کشوندن. پلیس ها و رهبرهای محلی هم که جرات نمی کنن. همین جوری وایسادن و تماشا می کنن. آیا نباید ترامپ دخالت کنه؟ اول از همه هم که اومد از قتل جورج فلوید اظهار تاسف کرد و به خانواده اش تسلیت گفت. از اون گذشته مگه تبعیض نژادی و خشونت پلیس همین چهارساله شروع شده؟ من تا یاد دارم آمریکا این مشکل رو داشته و حالا حالاها هم حل نخواهد شد. وقتی می گم شماها همه چیز رو سفید و سیاه می بینین، یا ترامپیه یا ضد ترامپ، یا دمکراته یا جمهوریخواه واسه همینه. ترامپ هر جور عکس العملی نشون می داد شماها یه جوری محکومش می کردین. اگه به این غارتگری ها و آتیش زدن ها برخورد نکنه، می گین چه بی عرضه است. اگه بکنه می گین دیکتاتوره.
هابیل: کسی نمی تونه منکر این شه که مسئله نژادی چهارصد ساله که یقه این کشور رو گرفته و با ترامپ شروع نشده و بعد از ترامپ هم تموم نخواهد شد. ولی می شه گفت با آمدن ترامپ و با گفتار و اعمال ترامپ برتری طلبی سفیدهای نژادپرست جون تازه گرفته. خشونت پلیس هم یه نمونه از نژادپرستی سفیدهاس. آیا از خودت به عنوان یه طرفدار ترامپ که مثلا با نژادپرستی مخالفه سئوال کردی که چرا همه سازمان های نژادپرست توی آمریکا از ترامپ حمایت می کنن و اونو رئیس جمهور خودشون می دونن و دیوید دوک، رئیس کوکلاس کلن، علنا اونو ناجی می دونه؟ به خاطر این که اونو از خودشون می دونن. توی این چهار سال عملکردش با سیاست های «مُسلم بَن»، دیوارکشی، مخالفت با پناهنده ها و مهاجرین مشخص بوده. کسی از اون غارتگرا و آتیش زن ها حمایت نمی کنه. اکثرشون هیچ ربطی به تظاهرات ضد نژادپرستی ندارن. خیلی هاشون حرفه ای ان، خیلی هاشون نفوذی ان و آب رو گل آلود می کنن. توی خیلی اعتراضها خود مردم جلوی اونا رو می گیرن. توی خیلی جاها که غارت کردن، پلیس که باید مواظب اموال و جون مردم باشه جاخالی داده و اونا رو ول داده. حالا رهبری که نتونه بین تظاهرات به حق مردم و یک مشت غارتگر تفاوت بذاره و همه رو تهدید کنه و با یک چوب بزنه، درست عمل کرده؟ متاسفانه این رهبرتون هیچ ارزشی واسه حقوق و سلامت مردم و قانون قائل نیس. دیدی که مردمی رو که توی پارک لافایت آرام تظاهرات می کردن با گاز اشک آور و گلوله پلاستیکی بیرون کردن تا ایشون بره کلیسای سن جورج با کتاب مقدس عکس یادگاری بگیره!
قابیل: ای بابا! دیگه شماهام از هرچیزی و هر کاری اون می کنه پیرهن عثمون درس می کنین. خب این کلیسا رو که بغل کاخ سفیده روز قبلش آتیش زده بودن و خیلی هم از لحاظ تاریخی مهمه. می خواست بره حمایت شو نشون بده. همه این انتقادها و ایرادها رو می گیری ولی یه کلمه از رفورم قانون مجازات که اون امضا کرد و باعث شد خیلی از زندانی ها با جرم های سبک بخشیده بشن و بیان بیرون پی زندگی شون حرف نمی زنی. تو خودت بهتر می دونی که اکثر زندانی ها که توی زندان ها هستند سیاه ها و اقلیت های فقیرن که این قانون شامل حال شون شده. اینا رو نمی گین؟ برگردیم سر بحث اول مون. این فشاری که دولت ترامپ داره می زاره که اقتصاد دوباره راه بیافته نفعش مال اقلیت ها و اقشار فقیره که برن سر کار و زندگی شون. من و تو ممکنه بتونیم شش ماه هم که شده دووم بیاریم ولی اقشار فقیر نه از خونه می تونن کار کنن نه پس اندازی دارن که زندگی شونو حفظ کنن. هرچی زودتر زندگی عادی بشه واسه همه بهتره. از لحاظ تبعیض نژادی و خشونت پلیس هم باید بدونی که ترامپ نیس که پلیسا رو به خشونت دعوت می کنه بلکه اتحادیه های قوی پلیس هاست که از این پلیس های نژادپرست و وحشی حمایت می کنه و نمی ذاره دست قانون بهشون برسه. سیاستمدارهای محلی هم توی مشت این اتحادیه ها هستن و عرضه ندارن جلوی اونا در بیان چون توی انتخابات محلی رای این اتحادیه ها و این که ثابت کنن طرفدار قانون و مجازات هستن براشون حیاتیه. جرات نمی کنن با اتحادیه ها در بیافتن. مشکل اینجاست نه دولت فدرال و ترامپ.
هابیل: هر چند فکر می کنم ترامپ و سیاست هاش باعث تشویق این رویه ها می شه ولی باهات در اینجا موافقم که مسئله خشونت پلیس فقط از طریق محلی می تونه حل بشه. یعنی مردم موقع انتخابات مقامات محلی مثل شهرداری، شورای شهر، شِریف و دادستان اگه به آدمای درستکار و مترقی رای بدن که زیر دِین اتحادیه پلیس نباشن می شه امید اینو داشت که پلیس های خاطی مجازات بشن و کنار گذاشته بشن. اگه قانون و سیستم درست و قابل اعتمادی وجود داشته باشه خود پلیس ها اون وصله های ناجوره رو دفع می کنن. همه چیز از همین پایین شروع می شه. خوب شد اقلا توی یه مورد با هم موافق بودیم. در مورد کووید و پندمی و بازگشایی هم به نظرم هنوز اول راهیم. این که این پندمی بعد از ترامپ چطور بشه و امواج بعدی چی به سر مردم و اقتصاد بیاره، هیچ کس نمی دونه. تنها چیزی که مشخصه اینه که اوضاع دنیا بعد از این پندمی کاملا متفاوت خواهد بود. خیلی چیزها عوض خواهد شد. خیلی از شغل ها دیگه برنمی گرده. من از یه جنبه خوشبینم که مردم همت می کنن و سوم نوامبر ترامپ رو می فرستن مارالاگو، از طرفی نگرانم که طرفداراش و پلیس های زخم خورده ش به آسونی خالی نکنن و اوضاع رو بی ریخت کنن.