برگرفته از سخنرانی دکتر علی داد زاده در بیست و هفتم ژانویه 2021 در انجمن متخصصین ایرانی سن دیگو (AIAP)
ویروس کووید ـ 19، ریشه انسانی و حیوانی داشته و انواع شش گانه ای دارد که چهار نوع آن باعث ایجاد سرماخوردگی معمولی می شود، ولی دو نوع دیگر آن باعث بیماری های حاد تری مانند SARS و MERS می شوند.
در سال 2019، این ویروس در «ووهان» چین پیدا شد و باعث ایجاد مجموعه ای از ذات الریه هایی شد که بسیار مسری بودند و در زمانی اندک، تمام دنیا را آلوده کردند. تاکنون صد میلیون نفر در جهان به آن مبتلا شده و دو میلیون نفر بر اثر ابتلای به آن، جان خود را از دست داده اند.
طریقه سرایت بیماری
ویروس کووید ـ 19 از طریق تماس نزدیک یعنی فاصله ای کمتر از دو متر با فرد مبتلا پخش می شود. متاسفانه بعضی از افراد مبتلا علائم ظاهری ندارند. گاهی سرایت از طریق پخش ذرات آب دهان از طریق عطسه و سرفه در هوا و جذب آنها توسط بافت های مخاطی بدن، مانند دهان و بینی و چشم ها، صورت می گیرد. سرایت این بیماری اکثرا از طریق پخش ویروس در هوا است.
دوره نهفتگی کووید چه مدت است؟
این دوره معمولا بین چهار تا شش روز می باشد ولی گاهی دوره نهفتگی تا چهارده روز هم دیده شده است. بعد از این دوره علائم بیماری عفونی کم کم در شخص ظاهر می شود که آن هم در یک دوره هشت تا ده روزه است. شروع عفونت این بیماری در واقع یک تا سه روز قبل از ظهور علائم آن می باشد. بعد از اتمام دوران عفونت، اگر شخص سه روز پیاپی علائمی از بیماری نداشته باشد، می تواند از قرنطینه خارج شود.
تست مولکولی با برداشتن نمونه آب بینی و گلو انجام می شود و برای تشخیص عفونت فعال در بدن بوده و آزمایش قابل اطمینانی است. نمونه هایی از این تست عبارتند از: NAAT ، LAMP و PCR .
تست آنتی ژن برای تشخیص عفونت فعال در بدن انجام می شود و اگر چه سریع تر انجام می گردد ولی به دقت تست قبلی نیست.
گروه خونی و کووید ـ 19
گروه های خونی چهار نوع هستند: A ،B ، AB و O. طبق گزارش سالنامه بیماری های داخلی که در تاریخ بیست و چهارم نوامبر 2020 منتشر شد، بیمارانی که دارای گروه خونی O منفی هستند خطر ابتلای کمتری به SARS و کووید دارند. در مطالعه ای که روی 225 هزار بیمار کرونایی از پانزدهم ژانویه تا سی ام جون صورت گرفت، کاشف به عمل آمد که کسانی که گروه خونی O منفی داشتند فقط 1/2% دچار این عفونت شدند، در حالی که افرادی که گروه خونی B مثبت داشتند 2/4% این گروه را تشکیل می دادند. داشتن بار منفی گروه خونی هم بی اثر نبوده است.
درمان
برای درمان بیماران سرپایی ـ آنتی بادی Monocolonal خطر بستری شدن را کم می کند.
برای درمان بیماران بستری ـ Remedegein سرعت بهبود را بالا برده و مدت زمان اقامت در بیمارستان را کم می کند. Dexamethozone میزان مرگ و میر را در بیماران بستری پایین می آورد.
درمان هایی که کارساز نیستند:
• HydroxiChloraqui در بیمارانی که حالشان وخیم است.
• Lopinariz/Ritonaza که داروهای HIV هستند.
• Tociligumah ـ IL ـ 6
• Inhibitor
داروهایی که بی تاثیر نبوده اند عبارتند از Irezmectin و Colchicines.
دوره بهبودی
زمان بهبودی برای افراد مختلف بسیار متفاوت است. در نوع خفیف آن، عفونت کمتر از دو هفته به طول می انجامید، در حالی که نوع وخیم آن ممکن است دو تا سه ماه طول بکشد.
آثاری که ممکن است کووید از خود به جای بگذارد عبارتند از خستگی، تنگی نفس، سینه درد، سرفه و مشکلات مغزی و فعالیت آن.
جلوگیری
فاصله گذاری اجتماعی، زدن ماسک، رعایت بهداشت و واکسیناسیون از راه های جلوگیری هستند.
انواع واکسن ها
واکسن m ـ RNA- Pligen Bio NTech
واکسن Vilal Vector-Astroganica
شایعات رایج در مورد واکسن که نادرست هستند:
• واکسن m ـ RNA باعث تغییر بافت ژنتیکی بدن ما خواهد شد. واکسن می تواند خودش باعث عفونت شود.
• واکسن باعث عقیم شدن می شود.
• اگر قبلا کووید گرفته اید، پس دیگر احتیاجی به واکسن ندارید.
• محققین در تهیه واکسن عجله کرده اند، در نتیجه باید در سلامت و اثر آن شک داشت.
• حالا که واکسن زدیم، دیگر نیازی نیست که ماسک بزنیم.
• واکسن عوارض خطرناکی دارد
• این تکنولوژی (m ـ RNA) کاملا جدید است.
بالاخره پایان این بیماری همه گیر چه خواهد شد؟
ما باید به مصونیت «گله ای» برسیم. تا امروز فقط 10% جمعیت آمریکا این بیماری را گرفته اند. باید حداقل 70% تا 80% جمعیت واکسینه شوند و برای این منظور، نیاز است تا روزانه 5/1 میلیون نفر واکسینه شوند. موانعی که سر راه ما وجود دارند عبارتند از کمبود واکسن، تبلیغات منفی افرادی که به واکسن اعتقادی ندارند و همین طور این واقعیت که ما نمی دانیم که طول زمان مصونیت چقدر است، چرا که واکسن ها 100% مصونیت ایجاد نمی کنند، و بالاخره این مسئله که حتی افرادی که واکسینه شده اند می توانند ناقل این بیماری باشند.
جهش های این ویروس
تاکنون چندین جهش در مورد کووید ـ 19 مشاهده شده است. از جمله، نوع انگلیسی آن که 70% قدرت سرایت بیشتری دارد و احتمالا 30% هم کشنده تر است. به نظر می رسد که واکسن فایزر می تواند روی این نوع جهش موثر باشد؛ نوع آفریقای جنوبی که آن هم مسری تر بوده و احتمالا به آنتی بادی ها و واکسن ها مقاومت نشان می دهد؛ نوع برزیلی، که آن هم مشابه نوع آفریقای جنوبی است.
زندگی بعد از دوره کرونا
به قول معروف «این نیز بگذرد!» ولی به احتمال زیاد کووید ـ 19 هرگز کاملا ریشه کن نشده ولی به صورت یک بیماری موسمی تغییر شکل خواهد داد و بیماری ماندگاری خواهد شد، نظیر سرماخوردگی معمولی.
Moderna تلاش می کند تا واکسن های تکمیلی برای این ویروس های جهش یافته و جهش های آینده آنها بسازد. به نظر می رسد که این یک تلاش مداوم و پی گیر خواهد بود.