هابیل و قابیل
همان طور که در شماره های قبل به آگاهی رسید این صفحه را اختصاص داده ایم به برخورد دیدگاه های دو برادر خیالی با نام های هابیل و قابیل. این دو برادر از نظر سنی با یکدیگر دو سال اختلاف دارند و با وجود آن که در یک خانواده و یک نوع شرایط بزرگ شده اند، نقطه نظرهای متفاوت و حتی مخالف یکدیگر دارند. از آن ها خواسته ایم تا در هر شماره بحثی را مطرح کنند و نقطه نظرهای خود را بگویند. ما بدون هیچ قضاوتی این دیدگاه ها را ارائه می کنیم و قضاوت را بر عهده شما می گذاریم. اگر خوانندگان گرامی نظری به طرفداری یا مخالفت با هر یک دارند می توانند نظر خود را، از طریق فرستادن ایمیل به آدرس پیک، با ما در میان بگذارند. گفتار این بار در رابطه با «انقلاب 1401» است.
هابیل: یادت هست چند سال پیش هم بحث داشتیم که ترامپ باعث رو شدن تمام پدیده های عجیب و غریب، عقب افتاده و نژادپرستی شد که هیچ کس فکر نمی کرد هنوز توی جامعه وجود داشته باشن ؟ معلوم شد که چقد اون زیر جامعه از این چیزا خوابیده بوده. من که اصلا انتظارش رو نداشتم و شوکه شده بودم، حالام که جنبش توی ایرون فروکش کرده، یه دفعه چه چیزایی از توی هموطنای خارج از کشورمون رو شده که ادم شاخ در میاره. سوشال مدیا پر شده از نظریات عجیب و غریب نژادپرستی و اتهام زدن، انگ زدن و فحش و فضاحت.
قابیل: کم لطفی می کنی! نمی دونم درباره کیا حرف می زنی ولی خب مملکت آزاده و مردم می تونن اظهار نظر کنن. منم بعضی از این توییت ها و پست ها رو می بینم و ناراحت می شم و تعجب می کنم از لحن و ادبشون ولی در نظر بگیر که خیلی از اینا ممکنه نفوذی باشن. می آن یه چرت و پرتی پست می کنن که مردم رو تهییج کنن که عکس العمل نشون بدن، بعد یه عده به عکس العمل اونا حمله می کنن و به همین ترتیب. به نظر من نباید به اینا توجه کرد. من خودم هفته ای یه بار هم به سایت های تلگرام گروه های سن دیگو سر نمی زنم، اونم فقط واسه اینکه ببینم تظاهرات کی وکجاست.
هابیل: خوبه می تونی خودتو کنترل کنی. من هم هر دفه می گم دیگه نمی رم ولی بعضی وقتا از سر کنجکاوی سر می زنم. ولی واقعا اعصابم خراب می شه. با یکی از دوستام تو ایران صحبت می کردم، می گفت انگار اون ماه های اول که تظاهرات تو ایران بود سیل خبر از ایران به خارج بود ولی الان که یه خرده فروکش کرده جریان اخبار انگار برعکس شده و هر وقت می تونن به نت وصل بشن همه جا پر از این فحش و فحش کاری هاس؛ می گفت خیلی ناامید کننده س، می گفت اون اوایل خیلی دلگرم بودیم که شماها تو خارج دارین خوب افشاگری می کنین. اون تظاهرات های چند ده هزار نفری، اون سمپاتی گرفتن از سلبرتی ها و سیاستمدارای مختلف خیلی دلگرم کننده بود. حالا همه مبحوط شدیم که اونجاها چه خبره؟ اینا که میان حزب الهی بازی درمیارن و تظاهرات ها رو به هم می زنن کین؟ اینا تا حالا کجا بودن؟ من بهش گفتم، اینا همین جا بودن. چل ساله همین جان، هر وقت توی ایران یه خبری می شه میان بیرون. اولش با همه هم صدان، بعد در اولین فرصت کارایی می کنن که مردم دیگه رغبت نکنن بیان تظاهرات یا مسایل ایران رو دنبال کنن. از همه هم ارث و میراث طلب دارن.
قابیل: منم با خیلی از کارای اونا موافق نیستم ولی خب ایرونی های اینجا هم مثل جاهای دیگه هر کدوم فکر و ایدئولوژی خودشون رو دارن؛ یکی سلطنت طلبه، یکی جمهوری خواهه، یکی فدرالیسته، یکی اینجوریه یکی اونجوری. من هم با تو موافقم که الان وقت برخورد و اینجور بحث ها نیس. بعد از سرنگونی می شه نشست و بحث کرد. هر کدوم رو مردم بیشتر پسندیدن توی انتخابات آزاد برنده می شه. الان باید همبستگی رو حفظ کرد چون واقعا صورت خوشی نداره که هنوز هیچی نشده بیافتیم به جون هم.
هابیل: من اتفاقا فکر می کنم این بحث ها الان باید بشه، سره و ناسره معلوم بشه. توی انقلاب 57 هم می گفتن الان باید یک صدا بود و بعد مسایل رو حل کرد. دیدی خمینی چه پدری از همه درآورد؟ البته یه چیزی رو هم در نظر بگیر که اکثر اینایی که خیلی تند برخورد می کنن و همه رو غیر از خودشون دشمن می دونن، ایران برگرد نیستن. فکر می کنی اینا زندگی راحت خودشونو بغل اقیانوس آرام ول می کنن برمی گردن تو ایران زندگی کنن؟ ابدا! اینا واسه دیگرون تصمیم می گیرن چون عادت دارن. یکی شون ازدوستای قدیمی منه، سعی کردم باهاش بحث کنم؛ بهش می گم وقتی گردانندگان تظاهرات صد دفعه اعلام کردن که پرچم و تمثال و چیزائی که مشخصه حزب خاصیه نیارین که اتحاد به هم نخوره، بازم چند نفری پرچم گارد شاهنشاهی و عکس می آرن. یعنی یک ذره احترام واسه جمع و اون کسائی که زحمت می کشن و این تظاهرات ها رو راه می اندازن قایل نیستن.
قابیل: من البته تا حدی با اونا موافقم. چون اکثر مردم توی ایران و خارج از ایران طرفدار سلطنت هستن. توی تظاهرات های ایران هم اینو نشون می دن. هیچ گروه منسجم دیگه ای هم نیس که مشخصا طرفدار حزب یا رهبر دیگه ای باشه. خب تقصیر ما نیس که اونا نمی دونن چی می خوان. ما می دونیم چی می خوایم و چه کسی رو پشتیبانی می کنیم. تازه فکر هم نکن که ماها که همگی طرفدار شاهزاده هستیم هیچ اختلاف نظری نداریم ولی معتقدیم که یک نفر باید به عنوان چهره انقلاب ایران باشه که با رهبرای کشورهای خارجی مذاکره کنه یا توی سازمان ملل و جاهای دیگه بتونه از طرف مردم خواست های اونا رو به گوش اون سازمان ها و افراد برسونه.
هابیل: پس تو هم به ایشون وکالت دادی؟
قابیل: آره، وکالت دادم چون فکر می کنم باید یه نفر منو نمایندگی کنه که هم نظر با من باشه و بعدش هم رزومه ایشون نشون می ده که لیاقت این کارو دارن. اکثریت مردم هم قبولش دارن. می دونم چی می خوای بگی، همون بحث همیشگی که دوره شاها گذشته و این دیکتاتور جای یه دیکتاتور دیگه می شینه و این حرفا. ولی ایشون هیچ وقت نگفته می خواد شاه بشه؛ همیشه گفته که مردم باید انتخاب کنن. بعد از جمهوری اسلامی مردم انتخاب می کنن اگه رژیم سلطنتی خواستن، ایشون به وظیفه اش عمل می کنه. اگه جمهوری خواستن ایشون هم مث بقیه کاندیداها شرکت می کنه. انتخاب با مردمه. ایشون فقط توی دوره گذار نماینده مردم می شن.
هابیل: پس شما به ایشون نمایندگی می دین، نه وکالت! ولی همه می گن وکالت، بدون این که معنی وکالت رو بدونن؛ وکالت یه مفهوم قضائی و حقوقی داره که با این چیزایی که تو گفتی خیلی فرق می کنه. اگه فکر می کنی اون از همه بیشتر طرفدار داره، پس چرا فقط همین سیصد چهارصد هزار نفر باهاش بیعت کردن؟ من هم می دونم که اون از بقیه ایرونی های خارج از ایران شناخته شده تره ولی خیلی از سلطنت طلبای شناخته شده هم وکالت ندادن. هرچند بیچاره ها رو توی سوشال مدیا سکه یه پول کردن. درباره این که ایشون نمی خواد شاه بشه، من مطمئن نیستم! چون بعد از فوت پدرش قسم خورده که شاه بشه و هنوز اون قسم رو رد نکرده. حالا بذار یه سوال ازت بکنم، چون تو آدم تحصیلکرده و منطقی ای هستی حتما می دونی که ایشون سه تا کتاب نوشته، حالا کاری ندارم که خودش نوشته یا نه، ولی تو که به ایشون اختیار تام و وکالت دادی، هیچکدوم از کتاباشو خوندی؟ یا شناختت فقط از روی همین کلیپ های سه دقیقه ای و مصاحبه هاس؟
قابیل: نه، کتاب ها رو نخوندم ولی به اندازه کافی ازش شناخت دارم که بهش اطمینان کنم. ولی می خونم. بعدش هم که این امضاء و وکالت آنلاین فقط به خاطر این بود که نشون بدیم ایشون کشور رو در دوره گذار تا انتخابات و تنظیم قانون اساسی هدایت می کنن. بعدش دیگه به عهده مردمه.
هابیل: ببین عزیزم، ما که بچه نیستیم: اینا همه اش یه مشت نمایش دِمُده شده سیاسیه که فقط به نفع جمهوری اسلامی تموم می شه. ببین با این کار چطوری توی جنبش شکاف انداختن. همه اش واسه ایجاد اختلافه؛ یه عده وکالت بدن یه عده ندن. اونایی که وکالت دادن آبروریزی راه می اندازن و آدمایی که تازه خیلی از اونا سلطنت طلبن رو به لجن می کشن. من فکر می کنم فقط آب به آسیاب رژیم ریختن. از یه طرفم خوب شد. چون اینا هنوز هیچی نشده اینجوری با مخالفین برخورد می کنن، وای به حال اینکه به قدرت برسن. هرچند پنجاه سال که سر قدرت بودن نشون دادن که چقدر طرفدار دموکراسی و آزادی بیانن. سال 57 خمینی مردم رو فریب داد بعدم اعتراف کرد که «خدعه» کرده بوده، یعنی چهره واقعیش رو نشون نداده بود. چیزای خوب و مردم پسند گفت و بعد زد زیر همه اش. اونو ملت ندیده بودن. ولی اینا رو که ما دیدیم که چه زبونی از پس کله مردم می کشیدن بیرون. اون همه خفقان، اون همه فساد، باج خورهای هزار فامیل، فقر و فلاکت مردم به حدی رسید که به انقلاب 57 منتهی شد. توی روشنفکر چرا اینقدر باید ساده نگر باشی؟ آزموده رو دوباره بیازمائی و انتظار نتیجه دیگه ای داشته باشی؟
قابیل: اصلا اینجوری نیس. ایشون بارها از اون کارائی که ساواک می کرده و خطاهائی که در زمان پدرشون می شده انتقاد کردن. زمان عوض شده، دیگه اون طرز فکر لزوم حکومت فردی رو مردم نمی پسندن. درسته که خیلی ها ممکنه طرفدار یک حکومت مرکزی قوی و رهبر قوی باشن که به اوضاع سر و سامون بده، ولی اکثریت جامعه طرفدار دموکراسی و حقوق مساویه. بارها خودشون گفتن که اگر مردم سلطنت بخوان، قدرت اصلی دست مجلس که انتخابی هست خواهد بود. بعدش هم اینائی که شلوغ می کنن و تظاهرات رو به هم می زنن از کجا معلومه عوامل جمهوری اسلامی نباشن؟ اینا به نظر من سلطنت طلبای واقعی نیستن.
هابیل: آیا تا حالا این وکیل شما اومده این حرکات که به اسم اون می شه رو محکوم کنه، بگه اینا مال ما نیستن؟ بگه از این کارا نکنین؟ می دونی چیه؟ این قصه ها رو چهل ساله شنیدیم. دفه اولمون نیس که با اینا روبه رو می شیم. توی هر حرکت اعتراضی که توی این چهل و چند سال شده اومدن به همش زدن؛ یکی اینا، یکی مجاهدین. حالا مجاهدین دیگه نوکشون چیده شده ولی اینا پرقدرت کار می کنن. ببین، از فردپرستی جز دیکتاتوری چیزی درنمی آد. حالا شما می خواین دیکتاتوری نعلینی رو با چکمه یا با کفش ورنی دوباره عوض کنید، ما نیستیم. البته ما که کاره ای نیستیم، این جوونائی که توی ایرون از جونشون مایه می ذارن هم مسلما نیستن؛ اونا ضد هر نوع ایدئولوژی هستن این دعواها مال آپوزیسیون های لب اقیانوس نشینه.