هابیل و قابیل
انتخابات ریاست جمهوری
خوانندگان گرامی،
همان طور که در شماره های قبل به آگاهی رسید این صفحه را اختصاص داده ایم به برخورد دیدگاه های دو برادر خیالی با نام های هابیل و قابیل. این دو برادر با وجود آن که در یک خانواده و یک نوع شرایط بزرگ شده اند، نقطه نظرهای متفاوت و حتی مخالف یکدیگر دارند. از آن ها خواسته ایم تا در هر شماره بحثی را مطرح کنند و نقطه نظرهای خود را بگویند. ما بدون هیچ قضاوتی این دیدگاه ها را ارائه می کنیم و قضاوت را بر عهده شما می گذاریم. اگر خوانندگان گرامی نظری به طرفداری یا مخالفت با هر یک دارند می توانند نظر خود را، از طریق فرستادن ایمیل به آدرس پیک، با ما در میان بگذارند. گفتار این بار در رابطه با «انتخابات ریاست جمهوری» است.
هابیل: دربارۀ انتخابات مقدماتی چی فکر می کنی؟ از اول معلوم بود ترامپ کاندیدای حزب جمهوری خواه می شه و الکی اون مناظره ها رو راه انداختن. اصلا ترامپ حتی اون «رقبا» رو لایق ندونس که توی مناظره ها شرکت کنه. نتیجه از قبل مشخص بود. مثلاً قرار بود اینا رقیب ترامپ باشن ولی هیچکدوم جرات نمی کردن ازش انتقاد کنن. یکی یکی کنار کشیدن و از ترامپ حمایت کردن. آخریشون نیکی هیلی بود. عین دیدن یک کارتون بد تکراری! خودشون رو مسخره کرده بودن. خبرگزاری ها هم که سعی می کردن قضیه رو جدی بگیرن و تماشاچی جمع کنن، مرتب قضیه رو کش می دادن. اختلاف رأی توی انتخابات همون چند تا ایالت اول وحشتناک بود. ترامپ راحت انتخاب شد. از اول هم نتیجه اش معلوم بود.
قابیل: خب، تو که خودت ماشالا می بُری و می دوزی و نتیجه گیری می کنی، واسه چی نظر منو می پرسی؟ آره موافقم هیچکدوم حریف پرزیدنت ترامپ نبودن، حتی کریس کریستی که سعی می کرد یه جورایی با ترامپ خط کشی کنه تا شاید بتونه رأی ضد ترامپ ها رو جلب کنه، شانسی نداشت. اونای دیگه هم جرأت انتقاد از ترامپ رو نداشتن و انگار واسه مقام دوم یعنی معاون ریاست جمهور کمپین می کردن. پرزیدنت ترامپ هم همه شون رو مسخره می کرد. ضد ترامپی ها هم هرچه سعی کردن نتونستن نیکی هیلی رو گنده کنن. آره از اول نتیجه معلوم بود. حزب جمهوری خواه مدت هاست دیگه یعنی ترامپ. دموکرات ها هم که اصلاً انتخابات مقدماتی هم نداشتن چون بایدن از همون اول نشون داد که بی رقیبه. با وجود این که خیلی هاتون به طور خصوصی حتی با جوک می گین طرف خیلی پیره و حواسش پرته و بعضی وقتا پرت و پلا می گه، باز بی رقیب کاندیدای حزبه؛ اون چند تایی که خودشون رو کاندید کردن می دونن که هیچ شانسی ندارن. اصلاً من نمی فهمم این چیه توی دموکرات ها که انگار کسی نمی تونه بهشون بگه بابا بسه دیگه وقت بازنشست شدنه. اون از سناتور فاینستاین و اون از روت گینگزبرگ، حالام بایدن. چرا اینا ول نمی کنن؟ حتماً خودتون می دونین که این ها چه ضربه هایی به حزبتون زدن.
هابیل: تا حدی باهات موافقم. می خواستم بگم ترامپ هم همچین جوجۀ سر از تخم در کرده نیس، ولی دیدم اون سنش کمترین اشکالشه. مشکلاتش خیلی گنده تر از ایناس. خب می دونی که ترامپ این روزا یه پاش توی دادگاهه، یه پاش توی کمپین و پرت و پلا گفتن. کلی هم سعی کردن محاکماتش رو عقب بندازن ولی تا همین حالا ۹۱ جرم براش تفهیم اتهام شده. توی چند ایالت هم بدجوری گیره. از اون گذشته توی چند ایالت دارن اسم اونو از فرم انتخاباتی درمی آرن، اون هم با اتکا به متمم چهارده قانون اساسی چون براساس اون ماده، کسائی که علیه دولت مرکزی قیام کردند از گرفتن مقام های دولتی محروم می شن. جناب ترامپ هم واسه همین جرم یعنی راه انداختن اون معرکۀ 6 ژانویه داره محاکمه می شه. مردم شاهد بودن که چطور طرفداراش می خواستن معاونش رو آویزون کنن و نتیجۀ انتخاباتی که قانوناً هیچ مشکلی نداشته رو چپه کنن و عملاً کودتا راه بندازن. من چشمم آب نمی خوره که این ادعا به جایی برسه. نه به خاطر این که کیس قوی نیس، بلکه به خاطر این که قراره بره به دادگاه عالی که اکثریت قضات دست نشونده های ترامپن و حتماً ردش می کنن. ولی حالا اومدیم و توی یکی از دادگاه ها محکوم شد، آیا می خواد از توی زندون مملکت رو بگردونه؟ ابر قدرت آمریکا رو از توی زندون رهبری کنه؟ اینقدر داستان سوررآلیستیه که حتی فکرش هم آدمو می لرزونه.
قابیل: بهت قول می دم هیچکدوم از این به قول تو ۹۱ جرم ثابت نشه و نتونن اون رو محکوم کنن. این شوها به نتیجه نمی رسه. تو که سیستم قضائی اینجا رو می شناسی، الکی کشش می دن تا انتخابات تموم بشه. فوقش اگه حکمی هم صادر بشه، وقتی رییس جمهور شد، به راحتی خودش رو تبرئه می کنه. من الان خیلی امیدوارترم تا شش ماه پیش. چون وضع بایدن خیلی بدتره. بزرگترین خدمت رو بایدن به انتخاب دوبارۀ ترامپ کرد، این قدر که راحت به دام نتانیاهو افتاد. الان دور بر خودتو نیگا کن، اکثر دوستای دموکرات من که می گن محاله به بایدن رأی بدن. خودت دیگه بهتر می دونی، می گن توی کشتار فلسطینی ها دست داره و این حرفا. حتی بعضی هاشون می گن از لجشون می خوان به ترامپ رأی بدن. بایدن با این کارش حزب رو شکوند. الان طبق اظهارات خودشون جناه های مترقی و لیبرال ها نمی خوان به اون رأی بدن. این بزرگترین خدمت و تضمین کننده واسۀ انتخاب ترامپ بود. دیگه بقیه اش قصه س.
هابیل: تا حدودی با حرفات موافقم، چه حدودی؟ الان بهت می گم. اولاً این که مشخصه که رقابت بین بایدن و ترامپ خواهد بود، مگر این که اتفاقی این وسط بیافته! در نظر داشته باش که اوضاع خیلی پرتلاطمه؛ یعنی توی این نه ماه آینده خیلی اتفاقات ممکنه بیافته. بایدن مجبوره یه تغییراتی در سیاست خارجی اش بده. الان طبق نظر سنجی هایی که شده هشتاد درصد دموکراتا و پنجاه درصد جمهوری خواها طرفدار آتش بسن توی غزه. اسرائیل در سطح جهانی محکوم و ایزوله شده. حکم دادگاه لاهه رو در نظر بگیر. این همه تظاهرات های بزرگ، حتی نارضایتی کارکنان کاخ سفید و فعالان سیاسی اثر داره. الان به نظر من توش موندن. این حمله به طرفدارای ایران توی منطقه هم راه به جایی نمی بره. خیلی ها هستن که می خوان جنگ به ایران هم کشیده بشه. جان بولتن، سناتور لینزی گراهم که تا حالا نشده جنگی رو دوس نداشته باشن دارن مرتب آتیش میارن به معرکه، ولی نه بایدن، نه ایران نمی خوان جنگ دامنه دار بشه. واسه همین یه جوری قضیه رو فیصله می دن و صدای مردم رو می خوابونن. بعدش مردم دیگه روی مسائل ملموس مثل اقتصاد، بیکاری، تورم، ابورشن، مهاجرت و این جور چیزا تمرکز می کنن.
قابیل: نمی فهمم روی چه حسابی اینقدر خوشبینی؟ این قضیه خاورمیانه به این زودی ها تموم نمی شه. من هم موافقم که آمریکا حالا چه بایدن باشه چه ترامپ نمی تونن همینجوری کژدار و مریز کنن. اگه آمریکا می خواد قدرت منحصر به فرد منطقه باشه باید یه کار اساسی بکنه. الان داره به ایران می بازه، از اون ور به روسیه هم توی اوکراین داره می بازه و اون طرف تر داره تایوان رو به چین می بازه. اینا یکی یکی مث دومینو می ریزن. طوری می شه که آمریکا باید توپشو ور داره و بره خونه. اینا رو هم بذاره واسه ایران و روسیه و چین. اگه ترامپ سرکار بود اینجوری نمی شد. قضیه اوکراین تا حالا تموم شده بود. چین و ایران هم ماست ها رو کیسه کرده بودن. دیدی که چطوری رفت قاسم سلیمانی و ابو مهدی مهندس رو توی یه کشور دیگه زد آب هم از آب تکون نخورد؟ دنیا ازش حساب می برد. شاید چون می دونستن اهل سیاست بازی نیس. حالا بیایم فرض کنیم که پیش بینی تو درست دربیاد و این قضیۀ غزه یه جوری قبل از انتخابات تموم شه، مگه مردم یادشون می ره؟
هابیل: نه یادشون نمی ره ولی وقتی می بینن که آلترنانیو چیه میان بین بد و بدتر رأی می دن. به نظر من انتخاب ترامپ فاجعه خواهد بود. کسی که خودش اعتراف می کنه که دلش می خواد دیکتاتور باشه حتی واسه یه روز. کسی که کوچکترین حقی واسه مهاجرین، اقلیت ها، زنان و گی ها، ترنزها و اصولاً هیچ کس جز مردهای سفید قائل نیس، کسی که توی چند ایالت تحت محاکمه س، کسی که دیدیم توی جریان پندمی چطوری با سیاست های من در آری و غلط یه میلیون رو توی این مملکت به کشتن داد. این که دیگه تاریخ نیس که حوصله نداشته باشیم بخونیم، این همین چند سال پیشه، یادمون که نرفته. بازم می خوای بگم اگه یادت رفته! در مورد وضع اقتصادی که دیگه اصلا نمی تونی ازش دفاع کنی. یادت رفته در چه شرایطی بایدن اومد سرکار؟ اولاً قانون مالیاتی که ترامپ به مردم غالب کرد ضربۀ کاری ای بود به طبقه متوسط. قانونی که کاملا یک طرفه و به نفع میلیاردرها و کمپانی های بزرگ بود. به این آسونی هم نمی شه عوضش کرد. بایدن قوانینی رو از مجلس گذروند که وضع اقتصادی رو نجات داد. کارآفرینی کرد. الان نرخ بیکاری به طور بی سابقه ای پایینه. تونست تورم رو کنترل کنه. رشد اقتصادی بالای سه درصد رو چی می گی؟ اینا تا حدودی فاجعۀ پندمی و ترامپ رو جبران کرد. ترامپ محال بود بتونه این کارا رو انجام بده. مردم اینا رو می بینن و می بینن که اوضاعشون بهتر از چهارسال پیشه و بهش رأی می دن.
قابیل: خیلی زیادی خوشبینی. خیلی از تحلیل گرها می گن جوونا و لیبرال ها نمی رن رأی بدن و هر وقت دموکراتا نمی رن رأی بدن جمهوری خواها برنده می شن. اینارو تحلیل گرهای خودتون می گن، من نمی گم. بنا بر این فکر می کنم با این کارشون نه تنها ریاست جمهوری را تقدیم ترامپ می کنن بلکه هاوس و سنا رو هم از دست می دن. می دونی به نظر من اشکال دموکراتا چیه؟ اینه که یه موضوعه هستن یعنی مثلا ابورشن، محیط زیست، یا فلسطین و اینجور چیزا. اگه یه کاندیدا توی یکی از این موضوع ها وابزنه کارش تمومه، دیگه کل پدیده رو نمی بینن. واسۀ همین با وجود این که تعداد دموکراتا در کل بیشتر از جمهوری خواهاس نمی تونن انتخابات رو ببرن، که صد البته به نفع ماس. در عوض جمهوری خواها یه دستن.
هابیل: خیلی جالبه که ما اینا رو از تو باید بشنویم. مجبورم باهات موافقت کنم. حزب دموکرات تا اونجایی که من می دونم اصلاً یه دست نیس. یه طیفه از چپ افراطی داره تا راست افراطی ولی جمهوری خواها همون طور که می گی یه دستن. مث وحی منزل از حزب پیروی می کنن، حالا هر کی می خواد اونو رهبری کنه، ریگان باشه یا نیکسون یا ترامپ! مسائل مملکت هم معمولاً براشون مطرح نیس تا وقتی که اون شخص ضد ابورشن باشه، خداپرست باشه و طرفدار اسلحه باشه. بقیه اش دیگه به قول تو قصه س. ولی اینو می خوام بهت تاکید کنم که تا انتخابات ماه نوامبر دموکراتا با تمام کمبودهایی که بایدن داره بهش رأی خواهند داد چون آلترناتیو خیلی خطرناکه. نه فقط واسه امریکا که واسه دنیا. اونا تاریخ رو خوندن می دونن چطوری در ۱۹۳۳ احزاب معتدل و چپ آلمان قضیه رو جدی نگرفتن، هیتلر اومد سرکار و هفت سال بعد جنگ جهانی و کشتار ۵۰ میلیون نفر! البته نمی خوام اغراق کنم، شرایط اون موقع آلمان با الانِ آمریکا و جهان خیلی فرق داره ولی احتمال رو نباید نادیده گرفت.