انتخابات
سردبیر: علی صدر
مطمئنم که گوش خوانندگان گرامی پر است از اینکه انتخابات ریاست جمهوری امسال چه اهمیتی دارد و اینکه مهمترین انتخابات زمان حیات ماست و نتیجۀ آن بر زندگی نسل های آینده اثر خواهد گذاشت. به یاد داریم که در انتخابات ۲۰۱۶، همین شرایط بود، در ۲۰۲۰ هم همین طور. بنا بر این من در این باره مطلبی ندارم که اضافه کنم. بسیاری از صاحب نظران مسائل سیاسی اعتقاد دارند که اصولاً در جامعه ای که دو قطبی شده و هرکس در قطب خودش و با همفکران خودش جمع شده، شاید اتلاف وقت و انرژی باشد که کسی بخواهد روی نظرات قطب مخالف اثری بگذارد. هر قطب در حباب خودش زندگی می کند، فقط تحمل نظرات موافق را دارد و اصلاً حاضر نیست به نظرات طرف مقابل فکر کند. شاید ریشه هایی از حقیقت در این نظرات وجود داشته باشد؛ شاید درست بگویند که سی تا سی و پنج درصد از مردم در هر قطب قرار گرفته اند و سی تا سی و پنج درصد هم اصلاً خود را درگیر این مسایل نمی کنند. آن ها یا کلاً به سیستم بی اعتماد هستند یا اصولاً نسبت به کل جریانات سیاسی بی تفاوت اند. چرا این گروه اهمیت دارند؟ به خاطر اینکه تجربه نشان داده که در انتخابات ریاست جمهوری سرنوشت انتخابات ها را پنج تا ده درصد از همین قشر میانه تعیین می کند.
در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بر اساس قانون فعلی، کاندیدايی که اکثریت آرا را به دست بیاورد الزاماً انتخاب نمی شود. اگر این بود هر کاندیدا که بیشترین رأی را می آورد، مثل همۀ کشورهای دموکرات دیگر، برنده اعلام می شد ولی در این کشور پدیده ای به اسم الکتورال کالج تعیین کنندۀ برندۀ انتخابات است. این که این پدیدۀ الکتورال کالج چیست و چرا به آن عمل می شود از حوصله این بحث خارج است و قبلاً هم به طور مفصل به آن پرداخته ایم. بر این اساس ایالت های آبی به کاندیدای دموکرات و قرمز به کاندیدای جمهوری خواه رای می دهند در این میان ۶ ـ ۵ ایالت نه این وری هستند و نه آن وری. به این ها ایالت های «میدان نبرد» یا «بنفش» می گویند و این ها سرنوشت را تعیین می کنند. جالب این است که در این ایالت ها هم دو قطب غالب وجود دارد که به قطب خود رأی می دهند ولی ده ـ بیست هزار نفر در هر ایالت تعیین می کنند که ایالت نهایتاً قرمز شود یا آبی. بنا بر این نتیجۀ نهایی را این پنجاه ـ شصت هزار رأی معلوم می کند در حالی که اختلاف کل آرا می تواند میلیون ها باشد. اینکه این دموکراتیک نیست یا هست باز هم از بحث ما خارج است. به هر حال فعلاً قانون این است.
حال دوستانی که جمهوری خواه هستند ممکن است فکر کنند که رأی آن ها در کالیفرنیا بی اثر است. چه شرکت بکنند یا نکنند رأی نهایی آبی خواهد بود. به همین ترتیب دوستان دموکراتی که مثلاً در تگزاس زندگی می کنند، رأی آن ها در قرمز بودن ایالت اثری ندارد. بنا بر این انتخابات ریاست جمهوری فقط در همان چند ایالت «میدان نبرد» اهمیت پیدا می کند.
تا چند هفته پیش رقابت انتخاباتی بین دو کاندیدایی بود که نه تنها یک بار با هم مبارزه کرده بودند بلکه هر کدام چهار سال هم در مسند ریاست جمهوری انجام وظیفه کرده بودند. بنا بر این کارنامۀ هر کدام مشخص بود. وعدۀ انتخاباتی جدیدی هم در کار نبود. هر یک می خواست همان سیاست های دورۀ خودش را دنبال کند و به نتایجی که در آن چهار سال نایل نشده بود برسد. تا همین چند هفته قبل هیجان چندانی در مبارزات انتخاباتی نبود. بیشتر بحث ها بر سر این بود که کدام کاندیدا پیرتر است و کدام حواسش پرت تر! کناره کشیدن پرزیدنت بایدن ناگهان نه تنها جامعه را شگفت زده کرد بلکه انرژی تازه ای به هر دو کمپ داد. خانم کامالا هریس که بیست سال از رقیب انتخاباتی خود جوانتر است، هر چند سابقۀ ریاست جمهوری ندارد ولی به عنوان معاون رئیس جمهور در رکورد چهار سالۀ پرزیدنت بایدن شریک است. جدا از تبلیغات انتخاباتی هر کاندیدا و حزبش، تمام این سوابق و دستاوردها در دسترس عموم است و با کمی صرف وقت می توان پیشرفت و پسرفت هر یک را در مسائل مشخص بدون غرض ورزی حزبی به دست آورد و مقایسه کرد. این البته برای دوستانی است که هنوز تصمیم خود را نگرفته اند. ما در پیک همانند دو دورۀ قبل سعی می کنیم نظرات دو جبهه را ارائه کنیم و تصمیم و قضاوت را به عهدۀ خوانندگان بگذاریم.
در همین شماره در قسمت انگلیسی از دو نفر از دوستان که یکی طرفدار آقای ترامپ و دیگری طرفدار خانم هریس هستند تقاضا کردیم به چند سوال پاسخ دهند. در ستون هابیل و قابیل هم این دو برادر صوری نظرات متضاد خود را مطرح کرده اند. به هر حال ما نتیجه گیری را به عهدۀ شما می گذاریم.
هر چهار سال یک بار انتخابات ریاست جمهوری همۀ توجهات را جذب خود می کند و انتخابات هاوس و بخشی از سنا هم در همان موقع صورت می گیرد. در واقع این انتخابات نه تنها برای قوۀ مجریه بلکه برای قوۀ مقنّنه هم هست. اینکه اکثریت کنگره در دست چه حزبی است خود اهمیت شایانی دارد. علاوه بر این ها انتخابات ایالتی و محلی هم در دل آن است. این انتخابات در زندگی روزمره در شهر و محله و ایالت ما اثر مستقیم دارد. مهم است که اطلاعات کافی در مورد کاندیداهای شهر و محله، شهرستان و ایالت خود داشته باشیم. در بسیاری از موارد لوایحی در فرم های انتخاباتی هست که می توانند اثر مستقیم در امور روزمرۀ ما داشته باشند. وظیفه و حق ماست که آگاهی های لازم را به دست آوریم و با آگاهی کامل رأی خود را به صندوق بیاندازیم.